: BěKERVANGMJØSA LUFTHAVN - OG LITT TIL

Boka forteller om fly og flygere som trafikkerte den øvre delen av Vangsmjøsa noen hektiske dager og netter i april 1940. Hendelsene er satt inn i sammenheng med krigshandlingene ellers i Valdres. Her led den tyske krigsmaskin sitt første større tilbakeslag i verdenskrigen - i Norge bare overgått av kampene i Narvik.


Til Vangsmjøsa kom et bombefly Caproni Ca.310, flyktende fra Sola. Det ble ødelagt og stående igjen på innsjøen. Noen rester er tatt vare på og danner nå kjernen i restaureringsarbeidet av denne sjeldne italienske fuglen hos Flyhistorisk museum på Sola. Ringen er sluttet. I Vangsmjøsa lufthavn har du hele den spennende historien – komplett!

Av de personer som satte sitt preg på begivenhetene, er noen mer fargerike enn andre og fortjener oppfølging. Trolig spilte disse en viktigere rolle i april-dagene enn hva som ellers kommer fram. I denne boka finner du dem – etter dypdykk i mange kilder.

Og: Hvilke tilknytninger kan Agent 007 ha til Norge? Her er svaret.

Boka har også med begivenheter og episoder som følge av krigsårene slik de er nedfelt i en gutt som ble født krigssommeren og som bodde ved strandkanten av Vangsmjøsa.

Boka er rikt illustrert blant annet med sjeldne bilder.

Vangsmjøsa lufthavn er til salgs i Sliperiet.
Ta kontakt på e-post steinbutikken(AT)lyse.net eller mobil: 906 32 322
Pris kr 265,-, pluss eventuell porto.


Les anmeldelser og omtaler her.Dette sjeldne bildet er tatt av en tysk fotograf like etter okkupasjonen av Sola. Den viser den gjenværende Caproni'en og var ledsaget av denne teksten:

”Mit ihren wenigen, und noch dazu veralteten Maschinen, wie dieser in Stavanger/Sola erbeuteten Caproni Ca 310 ”507”, hatte die norwegische Luftwaffe gegen die zahlenmäßig überlegenen und moderen ausgerüsteten deutche Verbände keine Chanche”.

Foto: Flyhistorisk museum Sola via Rasmus Svihus.